Doornroosje rit 2005

Het weekblad Brabants Centrum schreef:
“VOORVERKOOP START OP VRIJDAG 18 MAART 2005

Stoomtrein ontmoet lightrail op Tweede Paasdag

Het Duits Lijntje komt maandag 28 maart, Tweede Paasdag, tot leven. De goederenspoorlijn tussen Boxtel en Veghel is die dag het decor van een groot aantal bijzondere treinritten. Liefhebbers kunnen kiezen voor vervoer per antieke stoomtrein of met een hypermoderne lightrail.
Aanleiding voor de stoomtreinritten was het bericht van ProRail om het Duits Lijntje te ontkoppelen van het landelijke spoorwegnet. ProRail bleek vorig jaar al gestart met het ontmantelen van een aantal spoorwegovergangen en is van plan de laatste wissel op het traject te verwijderen waardoor het Duits Lijntje niet meer per trein bereikt kan worden.
Niet alleen de Heemkundekring Boxtel ontwikkelde plannen voor het houden van treinritten over de legendarische spoorlijn. De gemeente Veghel, die veel energie stopt in een onderzoek naar nieuwe vormen van vervoer per spoor, is aangehaakt en organiseert een heus spoorwegspektakel rondom het fenomeen lightrail. De firma Syntus, een vervoerder in het oosten van Nederland, stuurt een modern dieseltreinstel waarmee een aantal ritten over het Duits Lijntje gemaakt kan worden.
Met andere partijen werken de Heemkundekring Boxtel en de gemeente Veghel zeer intensief aan de voorbereiding van een boordevol programma waarin de hoofdrol is weggelegd voor stoomtrein en lightrail. Frans Tillie en Joop Schuller lichtten deze week namens de Heemkundekring toe dat de belangstelling voor de treinritten op voorhand groot is. Via de website www.heemkundeboxtel.nl hebben zich al vele belangstellenden gemeld.
Volgende week maken de organisatoren in Brabants Centrum bekend waar de voorverkoop van start gaat. Gelijktijdig kunnen liefhebbers in Boxtel en Veghel kaartjes kopen voor de treinritten over het Duits Lijntje. Tillie en Schuller benadrukken dat alleen enkele reis-kaartjes te koop zijn, zodat men zelf kan bepalen met welke trein men naar Boxtel of Veghel reist. In de stoomtrein is per rit plaats voor zo’n 450 mensen, de lightrail kan maximaal 144 passagiers vervoeren.
,,Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de terugreis”, stellen de organisatoren. Ze wijzen erop dat in Veghel een uitgebreid programma wordt voorbereid rond het thema lightrail. Deze vorm van vervoer zou in de ogen van het gemeentebestuur van Veghel een ideale mogelijkheid zijn om de regio per spoor te ontsluiten. Veghel reageerde bij monde van wethouder Kerkhof woest toen de plannen van ProRail over het loskoppelen van het Duits Lijntje uitlekten.
De dienstregeling voor Tweede Paasdag is nog niet bekend. Vaststaat dat de stoomtrein, die wordt gehuurd bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, vanaf circa 10.00 uur elke twee uur op en neer gaat rijden tussen Boxtel en Veghel. In het begin van de middag arriveert de lightrail in Boxtel en start deze dieseltrein met de ritten naar Veghel. Belangstellenden kunnen tijdens de voorverkoop enkele reis-tickets kopen voor de verschillende ritten. Het kopen van retourtjes is niet mogelijk. ,,Mensen moeten vooraf beslissen met welke trein ze naar Veghel reizen en met welke trein ze teruggaan”, aldus Tillie.
Het programma in Veghel wordt georganiseerd rondom de Stadshobbywerkplaats, waar de treinen halt zullen houden. Het activiteitenaanbod bestaat onder meer uit een grote tentoonstelling, een modelbaan, een thema-expositie over lightrail en activiteiten voor kinderen. Liefhebbers kunnen meedoen aan een natuurwandeling van het IVN. Bezoekers kunnen ter plaatse hapjes en drankjes nuttigen.

BOEREMÈRT

De treinritten over het Duits Lijntje vallen samen met de Boeremèrt in Liempde. Even is overwogen om de stoomtrein in Liempde te laten stoppen, maar dit zou de dienstregeling te complex maken. Bovendien is de afstand tussen de halte in Kasteren en de dorpskom aanzienlijk.
De afstand tussen de halteplaatsen Boxtel en Veghel bedraagt 17 kilometer. Omdat de treinen niet harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur, duurt de treinreis redelijk lang. Dat komt ook omdat de trein bij iedere spoorwegovergang moet stoppen en een vlaggenist het verkeer moet tegenhouden.
Donderdag 17 maart publiceert Brabants Centrum meer details over de voorverkoop voor de treinritten over het Duits Lijntje. Meer informatie staat op de website www.heemkundeboxtel.nl. ”
Einde artikel.

Beekbergen
Beekbergen2
Veghel
Kaartverkoop
Hier moeten nog een hele rits blokken achter gaan komen
fbicon twiticon