Liempde

Graven op 21 en 22 mei 2022. Er komt een nieuwe datum als corona dreiging voorbij is.

Zoeken in de geschiedenis van je eigen achtertuin.

Archeologen van de Universiteit van Amsterdam komen op 21 en 22 mei 2022 ons helpen met het zoeken naar sporen in Boxtelse tuinen. De Erfgoedwet verbiedt normaal gesproken om zelf te graven in ons rijke bodemarchief. Maar na een korte uitleg en met een beetje begeleiding mogen we in dat weekend in mei wel kleine gaten graven in Boxtel. Al het zand uit een vierkant putje van één bij één meter wordt per laag gezeefd. Meestal kan na één meter diep graven de kuil weer dicht gegooid omdat er dieper geen sporen meer voorkomen. De ouderdom van alle verzamelde voorwerpen zal later door archeologen van de universiteit vastgesteld worden.

Het doel van het zoekweekeinde is om een beter beeld te krijgen van de dorpsvorming en daarnaast ook om op een gezellige manier meer bewoners bij die geschiedenis te betrekken.

Iedere Boxtelaar tussen de 7 en 77 jaar kan meedoen. Mensen die mee willen graven en zeven kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Het project “Boxtel zoekt” zoekt ook tuineigenaren in het centrum en in Breukelen die hun tuin beschikbaar willen stellen voor het graven van dit kijkgat naar onze geschiedenis. De gemeente Boxtel heeft al vijf stukjes gras beschikbaar gesteld. Bijvoorbeeld in de Indenhof achter de VVV/heemkamer mag een kijkgat gegraven worden. Per putje zijn vier nieuwsgierigen Boxtelaren nodig. Noteer het weekend alvast in uw agenda!

Voor vragen en aanmeldingen bel 06-53364093 of mail naar archeo@heemkundeboxtel.nl

“Boxtel zoekt 2022” maakt deel uit van gemeenschaps archeologie in Het Groene Woud. https://gemeenschapsarcheologie.nl
Eerder werd al gegraven in:
. Aarle in Best
. Woensel in Eindhoven 25 en 26 mei 2019
. Liempde 6 en 7 juli 2019
. Gemonde 31 augustus en 1 september 2019
. Esch 18 en 19 april 2020 afgelast
. Boxtel 16 en 17 mei 2020 afgelast
. Best 6 en 7 juni 2020 afgelast
. Schijndel 4 en 5 juli 2020 afgelast
. Gemonde II 5 en 6 september 2020 afgelast

Ook in Engeland, Polen en Tjechië werd al met succes door vrijwilligers in eigen tuin gegraven. Het internationale programma heet CARE (Community Archeology in Rural Environments).

fbicon twiticon