De ArcheoHotSpot Boxtel is zes dagen per week open (dinsdag tot en met zondag).

Van 10:00uur tot 17:00 kunt u bij de ontvangstbalie terecht voor uw vragen over bodem vondsten.
De eerste zaterdag van elke maand zijn vanaf 10:00uur de Boxtelse vrijwilligers aan het werk in de ArcheoHotspot. Alleen op die zaterdagochtenden kunnen boeken uit de archeologie bibliotheek ingezien worden.
Planning voor de komende maanden:

AHS Boxtel programma 2023

Gedeelte van het interview door verslaggever van ArcheoHotSpots.

In oktober 2017 opende in Boxtel de nieuwste ArcheoHotspot. Hij kreeg een mooie plek in een nieuwe vleugel van het Oertijdmuseum (Bosscheweg 80). De Hotspot vormt een nieuwe publiekstrekker waar men binnen kan lopen en kennis kan maken met archeologisch onderzoek. Deze Hotspot zal zich specialiseren in de relatie tussen archeologie, geologie en paleontologie. De redactie ging naar Boxtel om meer te weten te komen over het museum en de toekomstige Hotspot. We spraken met Dik Bol, voorzitter van de Archeologische Werkgroep in Boxtel die verantwoordelijk is voor het historisch materiaal waarmee in de Hotspot wordt gewerkt.
 
Oertijdmuseum, Boxtel
Heemkunde Boxtel en de Archeologische Werkgroep van Heemkunde Boxtel waren al langer op zoek naar een locatie voor het tonen van vondsten. Acht jaar geleden zijn we daarop begonnen met themavoorstellingen in het Oertijdmuseum. Die themavoorstellingen werden al snel breder en vertelden ook over andere periodes in de geschiedenis.
 
ArcheoHotspot
We waren bezig met nadenken over hoe we archeologie op een positieve en leerzame manier naar het publiek konden brengen. Op een gegeven moment hoorden we van de ArcheoHotspots en de mogelijkheden om er zelf een te starten. We hebben toen zelf contact gezocht en langzaam maar zeker kregen de plannen vorm.
We gaan bij de Hotspot beginnen met eigen materiaal van de Archeologisch Werkgroep in Boxtel. Dat komt niet specifiek uit één bepaalde tijd, maar is wel allemaal afkomstig uit de omgeving van Boxtel. Zo houdt het een binding met de omgeving. Het is materiaal dat is opgegraven, maar waarvan het nooit tot onderzoek is gekomen. Onder andere uit een kelder of van onder een straat in Boxtel. Dat zal de komende tijd worden uitgewerkt. Het publiek kan komen kijken, vragen stellen en ook zelf meehelpen. Ook zijn er unieke activiteiten bedacht zoals het zelf maken van replica’s van archeologische vondsten.
Er zullen drie mensen als trekkers optreden bij de ArcheoHotspot. Naast Dik Bol en René Fraaije (directeur Oertijdmuseum) zal dat ook Carlo Spee zijn, die wordt de coördinator van de Hotspot. Daarnaast wordt er in de Hotspot gewerkt met een groot aantal archeologische vrijwilligers. Niet iedereen is beroepsarcheoloog, maar ze zijn wel allemaal met historie bezig en erg enthousiast. Naast het beantwoorden van vragen helpen zij het publiek met het determineren van meegenomen vondsten. Men kan de vondsten of objecten altijd langs komen brengen en daarvan wordt vervolgens de herkomst bepaald. Misschien kan dat niet altijd meteen, maar in zo’n geval worden de vragen en foto’s doorgespeeld naar deskundigen. Overigens zijn vrijwilligers met veel of weinig archeologische ervaring meer dan welkom.
De openingstijden van de ArcheoHotspot vallen samen met die van het museum, van 10 tot 17 uur van dinsdag tot zondag. Zelf kijken en meehelpen aan de onderzoeken is elke 1e zaterdag van de maand van 10 tot 13 uur. De bedoeling is om dat snel uit te breiden.
 
Vrijwilliger worden?
Ben je geïnteresseerd in de ArcheoHotspot of in de geschiedenis en zou je willen helpen met het begeleiden van bezoekers? De Hotspot in het Oertijdmuseum is op zoek naar vrijwilligers. Veel archeologische ervaring is niet vereist. Je kunt je aanmelden bij Dik Bol: archeo@heemkundeboxtel.nl
fbicon twiticon