Op 17 september 1944 kwamen er veel geallieerde transport en zweefvliegtuigen over de Meierij met aan boord geallieerde luchtlandingstroepen. Een aantal vliegtuigen werd door het Duitse luchtafweer gedwongen om eerder te landen en kwam in Brabant in bezet gebied naar beneden. Veelal wisten de geallieerde militairen uit deze toestellen uit handen van de Duitsers te blijven, in veel gevallen geholpen door de lokale ondergrondse of verzetsgroep.
Airborne-militairen en vliegtuigbemanningen die per zweefvliegtuig of parachute neerkwamen in een groot gebied (Drunen tot Oirschot) verzamelden zich in de loop van de daarop volgende weken in de Kampina tussen Oisterwijk en Boxtel. Kort na de bevrijding van Boxtel op 24 oktober konden zij terug naar hun basis in Engeland en Amerika.
Het verhaal en de omzwervingen van 98 Airborne-militairen is in detail beschreven door Peter van der Linden. Het boek van 240 pagina’s kost 19,95.
Het boek is in het Nederlands en in het Engels te koop via:
. Bij de auteur 06-51395465
· U kunt ook mailen naar vanderlinden2@home.nl, dat u het boek toegezonden wilt krijgen. Hij mailt u dan informatie over verzendkosten en betaalwijzen.

Een beeldverslag van de boekpresentatie, maar ook twee documentaires over de achtergronden en historische beelden zijn hier te vinden.

fbicon twiticon