In 1839 waren Koning Willem I en zijn zoon tevens legeraanvoerder Willem II bang dat het Belgische leger Boxtel zou binnenvallen. De snelle verovering van Boxtel in 1794 lag nog vers in het geheugen. Het leger van prins Willem was te omvangrijk om iedereen te laten schuilen achter de muren van ‘s-Hertogenbosch. Dus sloegen ze hun tenten op tussen Boxtel en ‘s-Hertogenbosch. In het zuiden zou de Dommel de oprukkende Belgen moeten vertragen.
Kaart van de Meierij in 1839 met daarop het schuilgebied.
In Boxtel werden in 1939 vestingwerken (=redoutes) van zand opgeworpen. Daar konden de soldaten en kanonnen zich achter verschuilen om op de naderende vijand te schieten. De Belgen zijn nooit gekomen en bijna alle vestingwerken werden opgeruimd. Van de twaalf vestingen zijn onlangs wel de tekeningen terug gevonden. De redoute in park Molenwijk en achter zwembad de Langspier zijn blijven bestaan.
“Tactiek van prins Willem II
“Boxtel en Brabant ten tijde van de afscheiding van België 1830-1839 door Ruud van Nooijen
De redoutes waren vrijwel vergeten, totdat Heemkunde Boxtel ze op de Open Monumentendag 2008 weer zichtbaar maakte. Een beschrijving met veel details staat hier.
Folder van de fiets/wandelroute. U kunt deze route hier downloaden en desgewenst zelf printen. Let wel: de route is naar de situatie van september 2008 !!
In 2011 heeft het Waterschap de redoute aan de Konijnshoolsedreef hersteld.Bij het verplaatsen van zand werden 55 kogels en 4 hoefijzers gevonden. Vermoedelijk kwamen die hier op 14 september 1794 terecht tijdens “Slag om Boxtel” .
Op 7 september 2012 is de herbouwde redoute aan de Konijnshoolsedreef officieel in gebruik genomen. Klik “hier” voor fotos, (en zelfs een filmpje) daarvan.