Beide zijden van de Stationsstraat waren eigendom van kasteelheer Mahie. Hij hield huizenbouw lang tegen.
In 1871 overleed Jan Hendrik Mahie in 1906 zijn zoon Gerard. Pas na 1906 begon de achter gebleven weduwe veel bouwkavels te verkopen. De heren Mahie wilden de kasteeltuin vergroten. Zij zagen graag dat de een oprijlaan (=Kasteellaan) begon bij de Stationsstraat en een andere oprijlaan begon aan de Eindhovenseweg (tegenwoordig een deel van de Konijnshoolsedreef).

Kaart van 1886. Drie rode toegangswegen. Boven Kasteellaan. Onder en rechts Konijnhoolsedreven. Donkergroen kleine kasteeltuin in 1857 en ook nu nog. Lichtgroen de gedroomde grotere kasteeltuin.
Mahie wilde graag de eigendom van het Ossenpad kopen, maar de gemeente weigerde deze openbare weg te verkopen.
Als je goed op de volgende foto kijkt zie je de zuilen aan weerszijde van de toegang tot het kasteel staan op onderstaande foto.
Foto 1906. De fotograaf stond met zijn rug naar het Station. Huis waar later dr Wentholt kwam wonen is al gebouwd, van Elk’s hoekhuis is nog niet.

Op deze foto uit 1931 is een tweede paar toegangszuilen duidelijker te zien bij de Fellenoord. Linker café heette eind 20e eeuw “De Negenmannen”.

In 1908 liet weduwe Mahie een plan maken voor veel bouwkavels tussen Ossenpad en Stationsstraat. In 1924 zou hier de Jordaan gebouwd worden door de gemeente.

fbicon twiticon